Teacher As Life Coach – Measure, Monitor

Would Columbine have been prevented if there was a means of monitoring the student’s emotional state? Would you be able to influence the rate of childhood obesity and eating disorders if there was a class on how an emotional state comes about and how to take control of it? Would you be able to reduce teen suicide if students understood how to take control of their subconscious? Would you have more control over your students and reduce disciplinary problems by empowering them to become independent thinkers? Would test scores improve if students were emotionally in control?

The answer to all of these questions is a definitive yes. Everything a human being does in life is emotionally driven. How you feel about everything in your life will determine whether you move toward it or not. If you agree this is true then how much sense does it make to at minimum measure the emotional state of your students? It makes perfect sense to Greg Marth a Special Education teacher who specializes in students with Behavioral Disorders and is now a Certified Life Coach and Lisa Watford who has been using a Clinically Proven Life Coach process with her students since 1992. Lisa wrote the following comments after implementing a couple of the basic principles of a Life Coach program on her own.

Dear Sir’s,

Discipline is the most difficult issue educators and students face in today’s classroom. An enriching learning environment cannot take place without it. If a child does not feel secure within the confines of the classroom then long term learning will not take place. As an educator, I use the THE Life Coach process to teach fifth grade students how to deal with life and its complexities. Our classroom has gone from a virtual minefield of aggressive behavior, peppered with verbal confrontations, into a safe haven from which all to pass, parent and teachers included.

I have been told there is something very different about the way my students treat and respect each other, themselves, and authority. Students learn their own personal tools to change any negative behavior. Issues are confronted and turned into positive questioning skills. We use the Burris questions as our daily Journal topics. If someone is talking negatively about them self or anyone else we stop and deal with how to turn that negative statement into a positive question.

The questioning techniques of THE Life Coach process are phenomenal and the results are immediate. Students learn they do not have any control over an adult’s behavior, but they do have control over how they respond to the adults. When children are allowed to take control of their behavior, they react appropriately; not because they want to please the teacher, but because they have internalized the correct decisions and choose to act positively. We use positive questions for students with conduct marks. THE Life Coach process teaches students life skills to find the best solutions. Grades and conduct have improved beyond even what I could have imagined.

Very Truly Yours, Lisa Watford

At the time Lisa wrote this letter there was not a program specific to this age group as there is now. Lisa simply understood that what worked well for her could be applied to her students. Everyone at any age needs to understand that everything they do produces results and the question here is…”Do you want to benefit from the results you produce?” There is now a complete Life Coach program specifically designed for Ages 7-17 with the complete infrastructure for data collection and study.

Right now the best that psychologist’s psychiatrists and school counselors can offer is a reasonable guess as how to address all of these problems. The question that arises in regard to any issue involving human behavior is…”Can you fix it if you do not know how it works?” The answer of course is an emphatic no. It is like pounding on the top of your radio or TV when it goes on the blink and it suddenly comes back on. You say to yourself I guess I fixed it and this is where the problem is. Right now everyone is guessing. Does it make any sense to guess what works in regard to something as frail as the human mind? The resounding answer is of course once again No.

The first question that must be answered if you truly want to address the full spectrum of your student’s behavior is…”What determines human behavior?” You simply have nowhere to go without first answering this question. You need a clear definitive single word answer to this question. The fact that no one is even bringing this up as a question that must be answered is an indication of how big the problem is. A resolution to all disciplinary and behavioral problems on campus are dependent upon at a very minimum answering the question…”What determines human behavior?”

After you understand what determines your behavior, you need a program that will guide you through the process of how to recognize access and change your subconscious programming. This of course brings up another question and that is…”Why is it important to take control of your subconscious?”

It is important to take control of your subconscious because your subconscious runs approximately 4 times faster than you can speak. This is why you can type while talking on the phone or drive while talking on the phone because the subconscious is programmed to do the other tasks. If the subconscious was not programmed to do the other tasks you would have to focus all your conscious attention on the task at hand. The bottom line in regard to the subconscious is if you are not running it, it is running you and if you do not know how it works it is most certainly running you.

The ramifications of learning how to take control of your subconscious go far beyond disciplinary problems, suicide prevention and school shootings. By giving your students these tools you are creating independent thinkers. One hundred percent of what a child learns from an adult is not going to be beneficial to them and the ability to unlearn is as important as learning. In other words you will never be able to stop adults from abusing children but you can empower the child to have full control of the information from those events so that it does not negatively affect the rest of their lives.

Implementation of Life Coaching into the Classroom

A Life Coaching program is easily integrated into the classroom at the beginning of every semester in any class with a Certified Life Coach. The complete program process can be done in two, hour and a half classes within a five day period. Any teacher could use the program and see the benefits without it interfering with their regular curriculum. The program would set a dialogue and a way of speaking and thinking that has already been proven effective since 1992 when Lisa Watford introduced it into her classroom of fifth graders.

Data Collection and the Emotional Checklist

Every student would be given two Emotional Checklists with the same number for a before and after comparison. The only information the student would put on the Checklist is their age and gender. After the second session the Emotional Checklists would be collected and the numbers would be matched up for individual and group comparison. If the students need to be identified a Client Agreement would be taken home for the parent to sign. This two session Workshop can be done at the beginning of every semester and the Emotional State of every Student could be tracked over the entire duration of the time they are in school. Every teacher would have the option of implementing the program more often should the need arise.

Parental Involvement

Getting parents involved is a significant issue. This is why the version that is specific for the 7-17 age groups has integrated guidelines. A Certified Life Coach would be able to hold separate Workshops for adults which would allow for full understanding of the program process between child and parent. With the integration of THE Life Coach into the classroom there will now be a means by which to Measure, Monitor, Improve and Teach Your Students How to Take Control of Their Emotional State & Behavior.

Kelly Burris
http://www.articlesbase.com/tutoring-articles/teacher-as-life-coach-measure-monitor–94986.html

This entry was posted in personal life coach. Bookmark the permalink.

2 Responses to Teacher As Life Coach – Measure, Monitor

  1. Racheal says:

    Penfoster teacher aid.?please help me, im so swamped in everything and my parents are riding my case.

    . It’s important to help children develop positive self-esteem because

    A. it will help them be more successful at their careers later in life.
    B. they’ll be more likely to question authority, when necessary.

    C. they’ll more likely be a leader among their peers.

    D. it’s fundamental to their overall behavior and happiness.

    2. According to many social scientists, adolescence ends for most people

    A. when the physical and intellectual changes of puberty have occurred.
    B. by the time the person reaches age 20.

    C. when they’re most comfortable with and have a clear understanding of who they are.

    D. when they become independent from their parents.

    3. Someone who has a strong ego identity

    A. is confident about his or her future goals and plans.
    B. only thinks of himself or herself, and rarely considers the feelings of others.

    C. is comfortable with the type of person he or she is.

    D. feels that he or she is worthwhile.

    4. The most important reason why teachers and teacher aides should be strong leaders in the classroom is because it

    A. helps students to respect authority later in life.
    B. gives students a sense of security and feeling of belonging.

    C. improves students’ academic performance.

    D. prevents children from misbehaving.

    5. Of the following, who is the most important influence on children’s self-referent thought?

    A. Friends
    B. Teachers

    C. Themselves

    D. Family

    6. Most often during adolescence, a child is least likely to approach which of the following for support of his or her self-esteem?

    A. A coach
    B. A friend

    C. A parent

    D. A sibling

    7. The most important factor in helping children to build a strong sense of self-efficacy is to

    A. encourage them to do well in school.
    B. show them a lot of affection during infancy.

    C. increase their social interactions among peers at an early age.

    D. be a loving, but firm disciplinarian.

    8. What is the style of discipline in which the teacher or parent establishes rules, monitors the child’s behavior, then enforces rules by administering appropriate punishment?

    A. Democratic
    B. Autocratic

    C. Authoritarian

    D. Dictatorial

    9. Individuals who have high self-esteem are most likely to

    A. be more creative.
    B. be less popular among their peers.

    C. worry about what others think about them.

    D. listen rather than speak up in a group.

    10. When setting guidelines or rules for children and then enforcing them, the best advice is to

    A. have several discipline measures in mind for consequences of misbehavior.
    B. have children help determine the rules whenever possible.

    C. post the rules in the room for everyone to see.

    D. give children three chances or "strikes" before taking disciplinary action.

    11. Of the following, which is the best example of appropriate praise given to a child?

    A. "Thank you for your help today in cleaning up the classroom. You really did a great job."
    B. "You’re always so helpful. Thanks for helping me clean up the classroom today."

    C. "No wonder your mother always calls you ‘Mr. Clean.’ You’re always willing to clean up after yourself."

    D. "What a good guy you are. I know I can always count on you to help me clean up."

    12. A good way to help boost self-esteem in a child is to

    A. encourage the child to engage in competitive activities with his or her classmates.
    B. ask the child to share a special talent or skill with the class.

    C. share problems you’re experiencing with the child and ask for his or her help.

    D. point out errors in class work or activities so he or she can make improvements.

    13. To help children understand and gain respect for authority in the classroom,

    A. stick to established rules whenever possible; avoid negotiation.
    B. limit the amount of direct eye contact you give to students.

    C. avoid being overly friendly or playful while in class.

    D. allow students to display freedom of choice and independence when possible.

    14. All of the following are aspects of children who may be at risk for low self-esteem except which one?

    A. Children of divorced or dysfunctional families
    B. Handicapped or physically disabled children

    C. Learning or developmentally disabled children

    D. Children from low-income families

    15. Which of the following is an example of constructive criticism

  2. flomo says:

    1. A 2.A 3. B 4. A 5.D 6.B 7.D 8. C 9.A 10.D 11.A 12.C 13.A 14.DReferences :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>